vineri, 9 iulie 2010

Floarea de colt

Cand se vorbeste de Floarea de colt toata lumea se gandeste la ceva rar, lucru care este cat se poate de adevarat. Intalnindu-se din ce in ce mai greu datorita dorintei de recoltare a excursionistilor, Floarea de colt - Leontopodium alpinum- a fost declarata monument al naturii si se afla sub ocrotirea legii inca din 1933. In perioada monarhiei este numita Floarea Reginei capatand de atunci o insemnatate deosebita.


La noi in tara aceasta poate fi intalnita in Muntii Maramuresului, Vrancei, Bucegi, Fagarasului, Capatanii, Tarcu, Retezat, Bihorului, Cozia, Ceahlau, Godeanu. In Carpati este descoperita la sfarsitul secolului al XIX odata cu inceperea activitatilor de explorare a muntilor.
Aceasta planta, in traditia populara reprezinta un simbol al dragostei si se spune ca barbatii isi demonstrau dragostea, indemanarea si curajul, culegand o floare de colt de pe stancile ascutite al muntilor si oferind-o iubitelor.
Cum se cultiva floarea de colt in ghivece?

Tocmai pentru a ajuta perpetuarea speciei, aceasta planta a inceput sa se cultive si in sere si gradini, asigurandu-i-se conditiile din mediul de provenienta. Floarea de colt se poate cultiva si in zonele subcarpatice, chiar si litorale, ce e drept cu foarte multa dificultate la o varsta frageda.

Inmultirea se face numai prin seminte, ce sunt foarte mici, de ordinul a 0.01 milimetri. Se planteaza in teren calcaros cu adaos de turba din conifere. In 3-4ani se obtine o planta cu 6-9 inflorescente. Se pozitioneaza in plin soare fara a avea alte plante in jur ce ar putea sa o umbreasca. Anual se schimba ghiveciul in unul mai mare, avand in vedere ca radacinile sunt foarte mari, mergand pana la un metru lungime.

Se va avea grija ca pamantul sa fie bine drenat si in perioadele caniculare se va uda chiar si de doua ori pe zi. Dupa ce trece inflorescenta, tijele se taie de la nivelul coletului si udarea se reduce pana la aparitia noilor muguri florali.

In cazul iernilor fara precipitatii si cu temperaturi destul de ridicate, se va uda cand se observa uscarea excesiva a pamantului(3-4saptamani).

Amplasarea in teren se face de obicei in stancarii, evitandu-se cuplarea cu alte plante.
Este STRICT INTERZISA:

- pastrarea florii in interior pe perianda rece (sera, balcon) intrucat inductia florala are loc numai ca urmare a inghetului;

-smulgerea florilor, chiar si a celor uscate, deoarece noile plantule apar la baza vechilor tije florale.


Amplasarea in teren se face de obicei in stancarii, evitandu-se cuplarea cu alte plante.

Amenajarea unei stancarii:

· Se alege locul propice acestei amenajari si se sapa o groapa de 30 cm adancime pe 30 latime. La baza gropii se pun pietre pentru drenaj.

· Urmeaza plantarea propriu-zisa, apoi se uda.

· Peste iarna ea se va usca iar primavara va rasari din nou.

In timp, am observat ca exista de fapt 2 varietati ale acestei specii.

Cea care se gaseste doar in Carpatii romanesti are inflorescentele mai mici dar de nuanta alb curat si mult mai pufoasa

Cea care se gaseste in Alpi si in Carpatii austrieci are inflorescenta mai mare dar cu o nuanta spre gri.

Noi le detinem pe ambele.



In prezent avem peste 20.000 de ghivece de diferite varste din ambele varietati, plus posibilitati de inmultire inzecite.

Cultivata, are 2 perioade de inflorire: prima incepe la jumatatea lunii mai pana la jumatatea lunii iulie iar a doua perioada incepe la sfarsitul lui august si dureaza pana la inceputul lui octombrie.

Avand in vedere frumusetea si puritatea acestor flori, ele se folosesc in stare proaspata la buchete de mireasa sau flori de pus in piept. In stare presata se pot executa tablouri datorita longevitatii lor.

CONTACT



Producator de flori de colt

Ing. Costea Titus

Tel: 0724 201 017 ; 0769 514 762

Palazu Mare, Constanta

e-mail: costeatitus@yahoo.com

De asemenea ofer consultanta in domeniul floricol si arboricol,

proiectez si amenajez gradini, comercializez toata gama de plante si flori decorative precum si FLOAREA de COLT.

Ne puteti gasi, de altfel, in Piata Tomis 3 din Constanta.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu